Van passie je werk maken

Een portretterend artikel over Chinouk Thijssen. 

Van passie je werk maken

Chinouk Thijssen is een duizendpoot. Ze is YA-schrijfster, freelance redacteur, spreker, booktuber en schrijft columns voor zakenmeisje.nl. “De 24 uren van een dag zitten eigenlijk zo vol,” aldus de carrièrevrouw. Dit artikel geeft je een kijkje in het drukke, maar leuke leven van Chinouk!

Al op de basisschool is Chinouk begonnen met schrijven.”Ik schreef toen al korte verhalen, vooral thrillerverhalen.” Ze keek vaak met haar ‘horror oma’ naar thriller- en horrorfilms, zo is haar liefde voor het genre thriller ontstaan. Het eerste boek is verschenen in 2009. “Zelf dacht ik dat het een volwassen thriller was, ik wilde per se volwassen boeken schrijven. Maar iedereen zei dat het meer voor jongeren was. Alleen het YA- (young adult) genre bestond toen nog niet. Vanaf 2015 verschenen er echt YA-thrillers van mij.” Een YA- boek is voor de doelgroep van vijftien tot vijfentwintig jaar. Inmiddels heeft ze haar zevende boek geschreven en ligt nummer zes in april in de winkels!

 

Het schrijfprocesAuteursfoto Chinouk

Het eerste boek schreef ze voor zichzelf, daarna is ze opzoek gegaan naar een uitgeverij. Na twaalf jaar heeft ze een contract getekend bij een traditionele uitgeverij. “Het was een droom van mij, om bij een traditionele uitgever te komen. Dan heb je echt een team van vijftien mensen om je heen. Daar komt zoveel bij kijken.”

Vorig jaar heeft ze een nieuw boek geschreven in acht weken tijd, dat is hartstikke snel! Na het schrijven laat ze het concept lezen aan de proeflezers, daar gaat twee maanden tijd overheen. Daarna begint het herschrijven, wat ook nog een maand duurt. Het hele proces van beginnen met schrijven tot aan het versturen naar de uitgever duurt bij Chinouk ongeveer een half jaar.

De inspiratie voor het schrijven kan overal vandaan komen. “Ik zit heel vaak in de trein en dan kijk ik even naar buiten. Dan hoef ik niks te zien, maar dan is het er opeens. Ik haal ook inspiratie uit het dagelijks leven!”

 

Cursus teksten corrigeren

Dagelijks krijgt Chinouk mails van mensen die geïnteresseerd zijn in haar werk. Terwijl ze achterin de auto zat kwam ze op het idee om een cursus te geven. “Ik heb de cursus promoot op mijn socialmediakanalen. En binnen twee weken zat de cursus vol met veertig leerlingen!”

Tijdens de cursus leer je de Nederlandse taal op een makkelijke en toegankelijke manier met veel oefeningen. Daarnaast leer je corrigeren, zoals de corrector van een uitgeverij. Je werkt dan met correctietekens.

De cursus duurt in totaal tien weken. Na de basiscursus kun je eventueel nog een masterclass van vijf weken volgen. De masterclass is echt 1-op-1. Je krijgt dan meer gerichte feedback op je werk. Ook ga je een echte opdracht maken waar je dan twee weken de tijd voor krijgt. Echt een uitdaging!

Chinouk heeft besloten om de cursus in de zomer nog een keer te geven. Er staan nu al dertig mensen op de wachtlijst, maar je kan je nog aanmelden!

 

Chouckypoucky

Sinds 2009 is Chinouk ondernemer. Ze werkt als freelance redacteur voor uitgeverijen, schrijft columns voor zakenmeisje.nl en gaat regelmatig langs bij bibliotheken, boekhandels en scholen om te praten over het schrijf- en redactiewerk.

Ook heeft Chinouk een eigen blog, http://www.chinoukthijssen.nl. “Vroeger werd ik altijd Chouckypoucky genoemd op school en mijn vader noemde mij Chinoukiepoukie chocoladekoekie, haha! Mijn eerste blog heette dan ook Chouckypouky.” Het bloggen is langzamerhand overgegaan naar video. Ze had het idee dat ze op video nog net iets meer kon gaan doen. Ook was ze altijd al zoveel met tekst bezig, dat ze beeld ook heel erg leuk is gaan vinden.

Op Instagram heeft een personal branding heel erg geholpen. “Dan probeer je van je naam echt een merk te maken. Daardoor ben ik veel vaker gaan spreken, word ik vaker uitgenodigd en ben ik een YouTube-kanaal begonnen.”

Op Instagram plaatst Chinouk foto’s die passen bij wat ze wil uitstralen. Ze wil op iedere foto laten zien wat haar passie is en dat het iets met boeken te maken heeft. Nieuwe dingen creëren vindt ze heel erg leuk! Zo heeft ze op dit moment 6000 volgers! Toch ziet ze zichzelf niet echt als een voorbeeld voor anderen. “Ik let wel op met wat ik erop zet. Ik kijk wel heel vaak naar mijn doelgroep. Er zitten namelijk ook 12-jarigen op mijn account.”

 

Burn-out en keuzestress

Je vraagt je misschien af of Chinouk geen last heeft van burn-outklachten. Door haar drukke carrière en lange dagen zou het niet raar zijn als ze een burn-out zou krijgen. “Ik heb ooit weleens gedacht dat ik last had van een burn-out. Totdat ik met mensen ging praten die een burn-out hadden en toen dacht ik van: nee, dat heb ik helemaal niet. Je kunt heel veel werken, misschien te veel, dat doe ik heel vaak. Maar alles wat ik doe, vind ik echt leuk! Dus ik krijg er heel veel energie voor terug.” Ze is er niet bang voor dat ze een echte burn-out krijgt! Wel heeft Chinouk last van keuzestress. “Er zitten maar 24 uur in een dag en je moet ook nog ergens slapen. Daarnaast wil je ook nog een sociaal leven hebben, dat is echt heel erg moeilijk. Ik probeer tegenwoordig de weekenden wel vrij te houden, maar dat lukt ook nog niet echt. Keuzes maken vind ik er lastig. Het lukt bijna niet om iets van het schema af te halen. Alles wat ik doe vind ik heel erg leuk!”

 

Hoogtepunten

Twee punten in de carrière van Chinouk zijn haar het meest bijgebleven. “Het eerste hoogtepunt is eigenlijk het begin, dat ik besloot om voor mijzelf te gaan werken.” Met haar ouders had ze afgesproken om het een jaar te gaan proberen. Aan het einde van het eerste jaar had ze al zoiets van: het loopt nog niet helemaal geweldig. Maar het begon. Ze mocht het verder proberen en uiteindelijk heeft dat voor een hele mooie carrière gezorgd!

Het tweede hoogtepunt is de nominatie voor Rotterdamse zakenvrouw van het jaar 2017. Uiteindelijk is ze op de vierde plek geëindigd. Het heeft haar een extra boost gegeven en er ook voor gezorgd dat ze er zelf meer in is gaan geloven.

 

De toekomst

Dromen en doelen lijken heel erg op elkaar. Als Chinouk echt gericht een doel heeft, krijgt ze veel energie en dan zit ze echt in een flow. “In april komt mijn nieuwe boek uit. Mijn doel daarvoor is dat er een vertaling van gaat komen. Ik hoop in ieder geval een Engelse vertaling en misschien een Duitse vertaling. Het is een droom van mij om de cursus groter te maken. Om twee keer per jaar met de basiscursus en de masterclass vol te zitten.” Natuurlijk heeft Chinouk ook een ultieme droom: “Een verfilming van een van mijn boeken, dat is mijn grootste droom!”

Fotocredits: Prisca Visser

 

 

 

 

 

Advertenties

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Giovanna Jansen schreef:

    Leuk interview met Chinouk!

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s